Cleptocràcia

Imagen

En els últims mesos han esclatat diversos casos de corrupció. Els tractes de Crespo amb la màfia russa, Bustos al ajuntament de Sabadell, el cas Pallerols que torna a la llum pública,la imputació de Oriol Pujol per el cas de les ITVs i l’escàndol Bárcenas vénen a sumar-se a una interminable llista (Urdangarín, Palau, Pretòria, EROs a la Junta..). Des de els mitjans i personalitats afins al règim es continua insistint en què tots aquests casos són l’excepció. Llàstima que cada setmana haguem de augmentar una miqueta més el marge del terme “excepció”, cada cop més proper al de “norma”.

Imagen

Els discursos contra la corrupció han estat monopolitzats tradicionalment per l’extrema dreta. I és normal, la dreta més moralista utilitza la corrupció com una eina, com un subterfugi per imposar el seu propi règim. És fa un discurs d’antipolítica típic dels feixismes. Hem se ser clars en aquest punt: nosaltres condemnem la corrupció però no perdem de vista l’origen d’aquesta i l’hem d’interpretar com un fenomen del capitalisme. En efecte, la corrupció no es més que una expressió més d’un règim que és caracteritza per robar als treballadors de forma sistemàtica, comença en el si de les empreses (plusvàlua) i termina en las privatitzacions de les empreses públiques que vàrem pagar entre totes.  Quan un polític fica directament la mà per emportar-se els diners dels ciutadans o una empresa fa generoses donacions a partits i polítics (per desprès obtenir privilegis, concessions…) simplement s’està estalviant els intermediaris.

Moltes de nosaltres tenim un esbiaix a l’hora de fer anàlisis sobre la corrupció: partim de la base de que vivim en una democràcia. Cada dia es fa més clara l’evidència de que vivim en un règim cleptocràtic, on la norma i la base del sistema és l’expoli i el robar als ciutadans. Un govern, un règim, de lladres que viuen en la impunitat. Des de la casa reial fins al govern espanyol passant per els governs de les autonomies, el poder judicial i la patronal estan salpicats per aquesta xacra. Institucionalment sembla ser que només és pot funcionar d’aquesta manera. Entrar i jugar en el seu joc implicarà contaminar-se.

Els alts càrrecs dels governs del PSOE i PP durant els anys noranta i principi dels 2000 són actualment assessors de les grans empreses públiques que van privatitzar. Avui en dia, l’anterior president de la patronal de les mútues catalanes –Boi Ruiz- és l’actual conseller de salut, a l’estat espanyol, executius de Goldan Sachs –De Guindos- són ministres d’economia. La porta giratòria entre sector públic i sector privat funciona de meravella. El capitalisme no vol democràcia, mai l’ha volgut i quan en la teva gènesis portes la corrupció i el robatori es normal que la seva traducció política –la cleptocràcia- operi de la mateixa forma.

grafico_politicos

Resulta bastant ridícul escoltar als detractors de Hugo Chávez, Correa etcètera acusant-los de corruptes i no sentir-los parlar mai de que aquí, al paradís occidental, des de el president del govern i el cap d’estat fins als jutges estan corromputs fins a les tranques. No vull utilitzar la fal·làcia ad hominem, és cert que en aquells règims existeix la corrupció però no podem donar exemple de res. Aquí ni tan sols tenim separació de poders (una de les màximes del sistema liberal), la figura dels indults –més de 10 000 des del 2003- és il·lustrativa.

Ara més que mai hem de lluitar contra el capitalisme i el seu apèndix cleptocràtic. Reivindicar i lluitar per la democràcia es lluitar contra el capitalisme i contra la seva expressió corrupte en la política. Sabent sempre que qualsevol règim autocràtic (com els del “socialisme real”) són corruptes per definició. Que mai més ens tergiversin, nosaltres volem més política i més democràcia..i per obtenir això hem d’acabar amb el capitalisme.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s